Print
Parent Category: Stop-cancerului: un nou început
Category: Nanotehnology
Hits: 16747
There is no translation available.

Efectul antitumoral al nanoparticulelor de argint în modelul limfomului ascitei maligne (Dalton)

M.I. Sriram, S.B.M. Kanth, K. Kalishwaralal, S. Gurunathan, Departamentul de Biotehnologie al Universității Kalasalingam, Tamilnandu, India

Sumar

Prezentul studiu demonstrează eficiența nanoparticulelor de argint sintetizate pe cale biologică ca agent antitumoral, utilizând liniile de celule DLA (ale limfomului ascitei maligne), atât in vitro, cât și in vivo. Nanoparticulele de argint au arătat o citotoxicitate dependentă de doza față de celulele DLA, prin activarea enzimei 3-caspază, ceea ce a condus la apoptoza (moartea programată a) celulelor respective.

Nu s-a semnalat apariția toxicității acute (convulsii, hiperactivitate) sau cronice (creștere în greutate, modificări ale parametrilor sângelui).

Nanoparticulele de argint au crescut în mod semnificativ durata de viață (timpul de supraviețuire) cu circa 50%, față de grupurile de control (netratate cu nanoparticule de argint). Totodată, ele au determinat scăderea cu circa 65% a cantității de fluid ascitic în cazul șoarecilor purtători de tumori, readucându-le astfel greutatea la normal. Analiza histopatologică a fluidului ascitic a arătat totodată o reducere a numărului de celule DLA în cazul șoarecilor tratați cu nanoparticulele de argint.

 

 

 

 

Rezultate

Efectul nanoparticulelor de argint asupra viabilității celulelor DLA a fost verificat utilizând testul MTT. Nanoparticulele au redus viabilitatea celulelor DLA într-un mod dependent de doză (fig. 10). După 6 ore de tratament, s-a observat că în mod clar concentrația de 500 nM a scăzut viabilitatea celulelor DLA la 50% din nivelul inițial și de aceea această doză a fost aleasă ca doză LC50 pentru celulele DLA. Expuneri mai îndelungate sau concentrații mai ridicate au demonstrat efecte mai puternice. Restul experimentelor au fost realizate cu această concentrație, de 500 nM.

Nanoparticulele de argint, libere de endotoxine, cu diametrul de 50 nm, administrate timp de 15 zile într-o concentrație de 500 nM, au rezultat în protecția completă a 4 dintre cei 5 șoareci cu DLA. Mai mult, șoarecii tratați au supraviețuit 32 de zile, comparativ cu cele 18 zile de viață în cazul grupului de control, socotind din prima zi a inducerii tumorii.

Volumul tumorii în grupul de control a fost de circa 7,3 ml, dar el a scăzut la 2,6 ml în grupul tratat cu nanoparticule de argint în concentrația de 500 nM timp de 15 zile.

Modul de acțiune al nanoparticulelor de argint este bazat pe activarea enzimei 3-caspază și determinarea în acest fel a morții celulelor maligne, fără efect semnificativ asupra celulelor normale.

Acest mecanism de acțiune este susținut de către activarea acestei enzime (activare care a fost confirmată prin teste calorimetrice de determinare a ei) precum și de către testele de fragmentare ale ADN-ului celular, ale căror rezultate evidențiază moartea apoptotică.

 

foto-dalton