Cuprul în medicina Ayurveda
În Ayurveda, cele mai bune surse de cupru sunt considerate apa de cupru, Tamrajal și cenușa de cupru, Tamra Bhasma.
Tamrajal este realizată prin colectarea apei pure într-un vas de cupru timp de 8-12 ore (este necesar ca apa să fie, pe cât posibil, lipsită de contaminanți, cum ar fi compușii de clor utilizați pentru dezinfectarea apei de rețea. Apa distilată este foarte bună, dar poate fi utilizată și apă de izvor sau plată, netratată. Totodată vasul de cupru trebuie să fie cât mai curat, fără urme verzui sau negre, eventual lustruit, iar cuprul din care este confecționat să fie cât mai pur). Această apă devine într-o anumită măsură încărcată cu ioni de cupru (în concentrație foarte redusă) și, chiar mai important, cuprul pur restructurează informațional apa din vas, care poate fi folosită astfel ca remediu în foarte multe afecțiuni. Ea este destul de asemănătoare cu cuprul coloidal, însă mai apropiată de acesta este cenușa de cupru.
Această cenușă, numită Tamra Bhasma, este de altfel utilizată ca supliment și medicament ce tratează insuficiența de cupru din organism, care poate duce la boli gastrointestinale, pierdere în greutate, probleme ale sistemului osos, anemie, hipopigmentație, albirea prematură a părului, pierderea tecii de mielina a nervilor etc.
Conform metodelor de preparare cunoscute în medicina Ayurveda, componentul principal al acestei cenuși, obținute prin calcinarea controlată și repetată a cuprului, este o pulbere extrem de fină de cupru (practic sub formă de nanoparticule), care astfel poate pătrunde în toate organele (ca în cazul cenușilor de aur sau argint).
Tulburările și bolile vindecate de Tamra bhasma, precum și efectele adiționale cuprind:
- diverse tulburări ale ficatului;
- diverse stări febrile;
- probleme gastrice;
- inflamații diverse;
- diaree, dizenterie, infestarea cu viermi paraziți;
- diabet zaharat;
- boli infecțioase;
- probleme ale aparatului circulator (inimă, vene) și ale sângelui;
- infecții urinare;
- întărirea sistemului imunitar;
- efect reîntineritor și energizant, acționând totodată ca antioxidant.